Bio: Douglas Rushkoff

Een creatieveling die met zijn realistische kijk de maatschappij wil wakker schudden uit een kapitalistische nachtmerrie.

Het is net voor de Amerikaanse hypotheekcrisis als Douglas Rushkoff zich voor het eerst bewust wordt van de verregaande invloed die het economische denken heeft op het individu. Als hij beroofd wordt vlakbij zijn huis, deelt hij deze informatie op internet met zijn buren. Al binnen een uur krijgt hij reacties: niet van mensen die bang zijn voor hun eigen veiligheid, maar die geïrriteerd zijn omdat hij de precieze locatie van het incident heeft vermeld. Ze vrezen dat hierdoor de waarde van hun huis daalt. Dit is voor Rushkoff de aanleiding om het boek Life Inc. te schrijven.

“The banks are not the institutions to be rescued. The banks are the institutions that we need to let die so that we can get on with business!” – Douglas Rushkoff

In zijn boek Life Inc. beschrijft Rushkoff de term corporatisme: hoe we het marktdenken onbewust toepassen in elk aspect van ons leven. Deze visie is gebaseerd op een economisch model dat stamt uit de 13de eeuw. De koningen en beschermheren van toen zijn vervangen door multinationals. Rushkoff vindt het tijd dat we ons dit realiseren en er wat aan veranderen. Hij licht zijn mening toe in de negen minuten durende documentaire Life Inc. The Movie. Dit is een verfilming van zijn boek. Verder wordt er meer aandacht aan Rushkoff besteed in de Tegenlicht aflevering: ‘Gaten in de markt’ die 28 januari wordt uitgezonden.

Economie is simpel
Volgens Rushkoff zijn we vergeten hoe simpel economie kan zijn: je hebt een koelkast die kapot is die de buurman kan maken en jouw dochter kan op zijn kind passen. Daar zijn dus helemaal geen bedrijven als schakels voor nodig.

“Our strive for growth leads to the destruction of our environment.” – Rushkoff.

Onze economie draait op groei, omdat er winst gemaakt moet worden om de rente op het geleende startkapitaal terug te kunnen betalen. Dit geld moet ergens vandaan komen waardoor de productie en verkoop constant moeten blijven stijgen. Maar oneindige groei bestaat niet. Ooit houdt het op: alle bossen zijn gekapt, alle olie verbrandt en dit alles voor het maken van producten die niemand nodig heeft.

“Multinationals bepalen hoe ons leven eruit ziet”
Rushkoff vindt dat we ons niet genoeg bewust zijn van de grote invloed die multinationals hebben in ons privé leven. In het volgende bonusfragment van 3 minuten geeft hij als voorbeeld de rol die de auto-industrie heeft gespeeld in de aanleg van de snelwegen en woonwijken in het naoorlogse Amerika.

Rushkoff als student en schrijver
Rushkoff is cum laude afgestudeerd aan Princeton University in 1983. Zijn Master of Fine Arts heeft hij behaald aan the California Institute of the Arts en vervolgens heeft hij een beurs gekregen van The American Film Institute. In 2012 is hij gepromoveerd aan Universiteit Utrecht met zijn scriptie ‘Monopoly Moneys: ‘The Media Environment of Corporatism and the Player’s Way Out.’

Hij heeft meerdere boeken geschreven over nieuwe media en populaire cultuur waaronder: Program or Be Programmed, Cyberia, Media Virus en Coercion waarvoor hij de Marshall Mcluhan Award won voor beste media boek. Daarnaast heeft hij de romans Ecstasy Club en Exit Strategy geschreven. Hij heeft meerdere graphic novels op zijn naam staan zoals Club Zero-G, de serie Testament en zijn nieuwste publicatie A.D.D..

Klik hier voor de originele tekst met beeld op de Tegenlicht site.

Advertentie